Filmen GENTLEMEN visas idag med ny teknik

(sfi.se) För första gången någonsin kommer en film på Stockholms filmfestival att kunna upplevas med syntolkning i smartphone. Filmens miljö och handling beskrivs och kan avlyssnas, så att personer med synnedsättningar kan tillgodogöra sig upplevelsen.

Ikväll, onsdag den 5 november kl. 18.00 på biograf Skandia premiärvisas filmen Gentlemenmed syntolkning för den som önskar. Tekniken för syntolkning är synkroniserad med filmens ljud och kan avnjutas med hjälp av en telefon eller surfplatta och egna hörlurar – oberoende av biograf eller föreställning.

I början av 2015 kan biobesökare uppleva syntolkning och även uppläst svensk text på ett antal svenska och utländska filmer på biografer i hela Sverige. Tekniken har utvecklats inom regeringsuppdraget Tillgänglig Bio i ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Post- och telestyrelsen.

Ladda ner appen Tillgänglig Bio från Google Play eller Appstore innan visningen. För instruktioner om appen och info om Gentlemens övriga visningar: www.sfi.se/tillgangligbio

För frågor, kontakta:

Lisa Wacklin, projektledare, Svenska Filminstitutet
lisa.wacklin@sfi.se, 076 501 16 31

About Elisabeth Schabus 477 Articles
I see, I like, I write ... mostly about cinema and actors, but also about politics or economy. In English, auf Deutsch, på svenska. This ORF trained news journalist (TV, radio), who has also worked in corporate publishing for international brands and written/edited tons of magazines, has become a blogger out of passion.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.