DARE TO REMEMBER – Våga minnas

Swedish politicians get to see films? No, the HAVE to see them  … we already informed you that ÄTA SOVA DÖ has been screened in the Swedish Parliament in order to make politicians understand the life and work experiences of immigrants. Now it’s time for Swedens Parliament to understand rape from the viewpoint of the victim. Director Ewa Cederstam’s documentary DARE TO REMEMBER will be shown to them on Dec 6 …

here’s the original information of the Swedish Film Institute:

Ewa_Cederstam__i_Vaaga_Minnas_foto_Martina_Iverus476
Ewa Cederstam. Foto: Martina Iverus
Ewa Cederstams Våga minnas är en modig dokumentärfilm om att sätta ord på det tystade och möta det man helst vill glömma. En film om att gå vidare efter en våldtäkt.
Våga minnas är producerad av Stina Gardell, Mantaray Film, och distribueras av Folkets Bio. Den svenska premiären ägde rum den 9 mars 2012.
Filmen visas i Riksdagen torsdagen den 6 december och värd för visningen är Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Film & debatt:”Vi vill lyfta blicken från kvinnans perspektiv som offer till våldtäktsmännens ansvar för våldtäkt och med det även politikernas tankar och strategier för ett Sverige fritt från Våldtäkt. Ewas film belyser på ett övertygande sätt, hur konsekvenserna, efter en våldtäkt ser ut för offret, såväl som för de anhöriga. Hon har rest runt i hela landet och visat filmen med samtal och vi har vid dessa visningar sett hur stort behovet är att börja tala om våldtäkt.
Med Riksdagens visning önskar vi lyfta blicken och titta på männen som våldtar. Kan man tillsätta en utredning? Ta reda på varför våldtäkter begås i Sverige? Vad kan man göra politiskt för att förhindra våldtäkt? Hur ser politiker och beslutsfattare på denna fråga? Finns det en vision om 0-tolerans? Vad kan göras nu?”
Filminstitutets VD Anna Serner är moderator och panelen består av Anna Steele (riksdagsledamot Folkpartiet, ordf. för Liberala kvinnor), Morgan Johansson (riksdagsledamot Centerpartiet, ordf. i Justitieutskottet), Olga Persson (förbundssekreterare Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund) och Lo Kauppi (regissör, skådespelare och författare).
About Elisabeth Schabus 477 Articles
I see, I like, I write ... mostly about cinema and actors, but also about politics or economy. In English, auf Deutsch, på svenska. This ORF trained news journalist (TV, radio), who has also worked in corporate publishing for international brands and written/edited tons of magazines, has become a blogger out of passion.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.